Bezoekadres:
Molenstraat 23 Ulvenhout Correspondentieadres: Molenstraat 18
4851 SH Ulvenhout
info@molendekorenbloem.nl
Openingstijden:
Iedere zaterdag
van 10.00 uur - 16.00 uur
en na afspraak

Hoofdmenu

 

 


Molen De Korenbloem

Ulvenhout

Molenstraat 23 Ulvenhout

 

Molen de Korenbloem

De molen de Korenbloem bestaat in 2009 100 jaar. De familie van der Westerlaken heeft de molen heel veel jaren bezeten. De laatste molenaar uit dit geslacht, Tom van der Westerlaken, was een aantal jaren geleden genoodzaakt de molen over te dragen aan een Stichting. De overdracht van de molen was noodzakelijk omdat de onderhoudskosten van de molen voor een particulier niet te dragen waren. De molen had immers al jaren lang geen economische functie meer. De overdracht van de molen werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Breda.

De molen van het type bergmolen, is al jaren lang een Rijksmonument. Dat betekent dat de onderhoudskosten door het Rijk worden gesubsidieerd voor 60%. De gemeente Breda en de Provincie Noord Brabant dragen ook bij aan de onderhoudskosten. Hiermede is de exploitatie van de molen financieel nog niet rond. Niet alle kosten verbonden aan de molen zijn subsidiabel. Vooral de hoge verzekeringskosten drukt zwaar op de exploitatie. Maar de vrijgevigheid van de inwoners van Ulvenhout bij de jaarlijkse oproep van het bestuur de molen te steunen zorgt ervoor dat samen met een bijdrage van de Stichting Hofflandt en Markdal II elk jaar de exploitatie sluitend is.

Echte commerciële activiteiten worden in de molen niet verricht. Er wordt graan gemalen dat wordt verkocht in de winkel- elke zaterdag -open van 10.00-16.00 uur. Óók brood en worstebrood en broodjes worden verkocht. Incidenteel wordt er gerst voor de distilleerderij Zuiddam bewerkt.

Het bestuur van de molen heeft als doelstelling de molen in de historische staat te behouden. Daartoe zijn een aantal jaren geleden verschillende ingrijpende werkzaamheden verricht. Er moesten eigen aansluitingen worden gemaakt voor de nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas en water. Ook een rioolaansluiting was nodig. Evenals een aparte ontsluiting op de Vang.

De huidige bestuursleden zijn:

J. van der Goes Voorzitter
P. van der Westerlaken Secretaris
A. Vermeulen Penningmeester
E. van der Westerlaken Lid / Molenaar
P. van Iersel Lid / Technische zaken
K. den Bieman Lid